{month}
{day}

Esélyek Napja

A tatai AHI Jóga Egyesület a Fogyatékkal Élők Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségével együtt immár hagyományosan rendezte meg az Esélyek Napját, azaz, az épek és fogyatékkal élők egészségmegőrző és sportnapját.

Aktualitása volt még az eseménynek az, hogy a Nemzetközi Kulturális és Egészségmegőrző Egyesületek Szövetsége (NKE-ESZ) 5 éves jubileumát ünnepli, amelynek elnöke a tatai Bacsárdi József. A nemzetközi szövetség egyik alapító tagja egyébként az ÁHI Jóga Egyesület, a nemzetközivé bővült szervezethez már számos határon belüli, sőt, határon túli szervezet is csatlakozott, többek között felvidéki és vajdasági egészségmegőrző egyesületek is. Jelenleg mintegy 240 fős a tagság létszáma.

A megnyitón először Kónya Erzsébet, az ÁHI Jóga Egyesület tagja köszöntötte a Felvidékről, Nagypakáról, Dunaszerdahelyről, a Vajdaságból, Szabadkáról, valamint a határon belülről érkezett Bárka Alapítványt, a tatabányai Humanitás SE, a Camelot Győri Mozgássérült Fiatalok Egyesülete, a Szombathelyi SE, a Csepeli Fogyatékosok SE (Csefosz), a Mozgáskorlátozottak Győri Egyetértés SE, a Tatai Sorstársak Klubjának, valamint a Tata Új Út Iskola és Diákotthon képviselőit, sportolóit.
Bacsárdi József mint az NKE-ESZ és az ÁHI Jóga Egyesület elnöke elmondta, örül annak, hogy ennyien eljöttek, olyan ez, mint egy nagy család. „Nem csupán sport, hanem az együttlét, a barátság a fontos, tudjunk egymásnak is örülni. Az épek és a fogyatékkal élők közelebb kerülnek egymáshoz az ilyen rendezvényeken és jobban megismerik egymás problémáit is. Fontos az összefogás, ezt szolgálja az NKEESZ is, amelyet öt évvel ezelőtt alapítottunk meg, és célja, hogy a határon túl élő magyarokkal is szorosabbra fűzzük a kapcsolatot.”

Szabó Ferenc, a FÉKEMSZ elnöke további együttműködéséről biztosította a társszervezeteket. A megnyitót követően jóga- és légzőgyakorlatokkal „hangoltak” az Esély Nap résztvevői a további programokra.

Tatán az Új Úti Iskola és Diákotthon adott otthont a legutóbbi Esély Napnak, amelyen összesen 8 sportágban közel 200 ép és fogyatékkal élő mérte össze tudását, többek között boccia, darts, íjászat sportágakban és triatlonban. Ez utóbbi három számból: korongdobásból, karika- és zsámolyba dobásból állt. Természetesen volt futball, és egy Magyarországon még kevésbé ismert sportág, a ground golf is bemutatkozott. A hagyományos golfhoz hasonló szabadidős játékot két hazánkban élő mongol, Cegit és Dolgat ismertette meg az Esély Nap résztvevőivel.

Mi a Ground Golf?
Egy Japánból származó sport, amelyet épek és fogyatékkal élők is játszhatnak. A pálya 50 méter, 30 méter vagy 25 méter és a 15 méterenként zászlóval jelzett célba kell juttatni a speciális labdát, minél kevesebb ütésből, a speciális ground golfütővel. Már világbajnokságot is rendeztek Mongóliában, amelyen Szűcs Ádám (Budapest) is részt vett, különdíjat kapott. Már a Magyar Ground Golf Egyesület is megalakult.

Galéria